Kokosowy wypiek na wakacje

Wakacje dalej trwają, więc po co marnować czas w kuchni na żmudnych przygotowaniach wypieków? Dlatego dziś proponuję szybkie ciasto kokosowe, odnalezione w internecie (oryginalny przepis).

Ciasto nadaje się zarówno na śniadanie jak i na deser, gorąco (acz nie upalnie) polecam 🙂

1

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru brązowego

1/2 szklanki mleka

2/3 kostki miękkiego masła

2 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia

200 g wiórków kokosowych

 

Zaczynamy, jak zawsze, od ubicia masła z cukrem. Gdy uzyskamy puszystą masę dodajemy dwa jajka i dalej ubijamy, aż się wszytko ładnie połączy.

2

Kolejnym krokiem w przygotowaniu naszego ciasta jest przesianie mąki z proszkiem do pieczenia i wsypanie jej do masła.

3

Dodajemy jeszcze mleko i dalej miksujemy, aż się wszystko połączy.

4

Dodajemy jeszcze wiórki i mieszamy łyżką. Następnie, przekładamy do wcześniej przygotowanej brytfanki i wkładamy do piekarnika na ok.40 minut w temp.180 stopni (do suchego patyczka).

5

Wyciągamy, czekamy aż trochę ostygnie, kroimy i jemy!

ZAB_7549

ZAB_7550 - CopySmacznego!

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s