Owsiane ciasteczka z czeladowym dodatkiem

Dziś trochę lżejszy przepis i bez owoców, bo naszła mnie ochota na coś owsiankowego. Wybrałam zatem bardzo szybkie owsiankowe ciastka i dodałam jeszcze do nich trochę gorzkiej czekolady.

Szybko się je robi i równie szybko znikają, zatem zapraszam do wypróbowania!

1

Składniki:

1/2 szklanki cukru białego

1/3 szklanki cukru brązowego

niepełna szklanka mąki

1 szklanka płatków owsianych

1/2 kostki masła

1 jajko

cukier waniliowy

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

pokrojona drobno czekolada (możemy ją zastąpić rodzynkami)

Zaczynamy od ubicia masła z cukrem (możemy zmienić proporcje i dać więcej brązowego cukru niż białego). Kiedy masa będzie puszysta dodajemy cukier waniliowy i jajko i dalej ubijamy.

2

W osobnej misce mieszamy ze sobą: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki przekładamy do masy jajecznej i mieszamy.

3

Nie zapominamy o dodaniu czekolady. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

4

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nakładamy małe porcje ciasta na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut aż nasze ciastka będą złote.

6

Wyciągamy z piekarnika i delektujemy się smakiem jak tylko ostygną 🙂

ZAB_7527

ZAB_7537

 

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s