Dzisiaj ciut o frytkach

Trzynasty lipca to dzień frytek. Dlatego to, właśnie one będą głównym bohaterem dzisiejszego wpisu. Skąd się wzięły? Jakie są rodzaje i jak można je podawać, to są pytania, na które spróbuję odpowiedzieć.

3beba1ad7f75c4e02cc3eac811f6afc4--food-cartoon-food-print

Zatem, zanim będą frytasy potrzebne są ziemniaki, a te przybyły do Europy z Ameryki, choć nie od razu zaufano ich właściwościom jedzeniowym. Dopiero z początkiem XVIII wieku zaczęto je spożywać w różnych, już nie surowych formach.

Ale nie o ziemniakach tutaj mowa, a o frytkach. Podobno za stolicę frytek uchodzi Belgia, choć muszę przyznać, że mnie ten dodatek najbardziej kojarzy się z amerykańskimi fast foodami. Jednak frytki dodarły z powrotem do ameryki właśnie za sprawą żołnierzy i europejskich emigrantów z czasów I wojny światowej i tam zadomowiły się na dobre jako „french fries”.

A skąd się wzięły pierwsze frytki? Poszukując źródła tego dania, natrafiłam na dwie teorie. Jedną belgijską i  jedną francuską. Zacznijmy od tej belgijskiej. Otóż, jednym z niewielkich miasteczek, podczas zimy mieszkańcy zazwyczaj jadali małe rybki smażone na głębokim oleju, które zamieszkiwały okoliczną rzekę. Jednak pewnej zimy rzeka ta zamarzła odcinając mieszkańcom dostęp do jedzenia. Jeden z kucharzy pokroił zatem, to co miał w spiżarni czyli nasze ziemniaki i przygotował je w ten sam sposób, w jaki co roku przygotowywał rybki. I Eureka! powstały frytki!

Co zatem z francuskimi korzeniami? Ziemniaki jako jadalne zostały uznane we Francji za sprawą starań farmaceuty- Augustine’a Parmentiera. Był on więźniem wojennym na Prusach, gdzie jednym z posiłków dawanym jeńcom, były przetworzone ziemniaki. Po powrocie do domu starał się przekonać króla i władze, że ziemniaki nie są trujące, a nawet mogą mieć lecznicze właściwości. Tak długo przekonywał wszystkich, że w końcu ziemniaki stały się bardzo ważnym punktem francuskiego jadłospisu, szczególnie podczas fali głodu, gdy nakazywano ludziom ich uprawę. Uważa się, że w podczas rewolucji francuskiej można było już zobaczyć uliczne budki oferujące walczącym frytki.

Niezależnie od tego gdzie się narodziły najpierw, frytki zadomowiły się na całym świecie. Ewoluowały na tyle, że możemy wyróżnić wiele różnych rodzajów.

Te, które są chyba nam najlepiej znane-frytki:

040821_r0_620

Angielskie „chips”, grubsze od amerykańskich kuzynów:

307_healthland_fries_0623

Kliny ziemniaczane

depositphotos_61859599-stock-photo-fried-potato-wedges-with-white

Frytki świderki:

twisters

A jak je można podawać? Ja, osobiście lubię bardziej klasycznie, czyli z samą solą, kolejnymi najpopularniejszymi dodatkami są ketchup i majonez, ale także sos śmietanowy z ziołami, czy frytki posypane roztapiającym się serem. Są ludzie, którzy zamaczają frytki w mięsnym sosie. Zatem jedzmy jak chcemy, byle tylko nie przesadzić! Bo jednak frytki są ciężkim i tłustym jedzeniem.

Zachęcam za to do samodzielnego przygotowania własnych frytek w piekarniku, wtedy przynajmniej wiemy co w nich jest i możemy już w czasie procesu przygotowywania dodać do nich nasze ulubione przyprawy!

I jak zawsze Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s