Letni sernik z Ameryki

Uff… jak gorąco! Lato w pełni, żar z nieba się leje, zatem dziś zdecydowanie lekka propozycja, na sernik na zimno i to bez pieczenia 🙂

1

Będą potrzebne:

ok.150 g herbatników

5 łyżek rozpuszczonego masła

200 g opakowania kremowego serka, tak takiego jaki dodajemy do kanapek na śniadanie

300 ml śmietany 30%

pół szklanki cukru pudru

2 łyżeczki esencji waniliowej (lub samej wanilii, żeby nas sernik nabrał wyrazistszego smaku)

owoce do ozdoby, albo słodki sos do polania, wiórki czekoladowe, co nam się akurat spodoba.

 

Najpierw musimy zmielić na drobno herbatniki, potem dodajemy do nich rozpuszczone masełko i mieszamy. Tak przygotowany spód przekładamy do foremek, szklanek albo brytfanki, w zależności of naszej inspiracji na gotowy produkt, wkładamy do lodówki.

2

W czasie, kiedy nasz spód sernika się chłodzi przechodzimy do ubijania śmietany (pamiętamy, żeby była zimna, wtedy zmniejszamy znacząco ryzyko zrobienia się z niej masła). Odkładamy na bok i zaczynamy ubijać serek z dodatkiem wanilii i cukru pudru.

5

Na koniec łyżką łączymy serek z bitą śmietaną i przekładamy do schodzonych spodów.

6

Całość odkładamy na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem możemy ozdobić wg uznania.

Deser powinien wyjść lekki i pasujący na letnie, gorące popołudnie.

ZAB_7360

ZAB_7367

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s