Owocowe ciastka dla leniwych

Upałów ciąg dalszy, więc dziś kolejna propozycja dla leniwych i lubiących pieczenie osób. Czyli owoce w cieście francuskim. Samo ciasto francuskie lub półfrancuskie możemy kupić gotowe (tak, przyznaję się bez bicia, że czasem też trochę w kuchni oszukuję:) ) w większości sklepów spożywczych. A owoce na pewno w lecie się gdzieś znajdą pod ręką.

ZAB_7276

Co będzie potrzebne?

Opakowanie ciasta (ja zużyłam 200 gram ciasta na około 20 ciastek)

owoce (jakie tylko chcemy!)

jajko do posmarowania

jeśli będziemy chcieli dosłodzić nasze owoce, to przygotujmy cukier, a do niektórych owoców jak banany czy jabłka możemy dodać jeszcze trochę cynamonu.

1

I zaczynamy od rozwałkowania ciasta, nawet jeśli mamy w arkuszach, możemy go jeszcze odrobinę rozwałkować.

2

Następnie kroimy ciasto na kwadraty i do każdego kwadratu kładziemy owoce. Najlepiej będzie jeśli położymy je lekko w stronę jednego z rogów, co ułatwi nam składanie ciastek. Brzegi smarujemy wodą, która będzie naszym klejem i zamykamy ciasteczka!

Możemy brzegi udekorować wgłębieniami zrobionymi widelcem.

3

Przekładamy na blaszkę, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 10-15 minut w 200. stopniach, aż będą złote.

Czekamy chwilkę, żeby ostygły i serwujemy. Najlepsze są jak najświeższe, więc jemy wszystkie od razu 🙂

ZAB_7265

 

ZAB_7279

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s