Jogurt i czekolada w jedym

Ostatnio naszła mnie ochota na ciasto jogurtowe i czekoladowe. Nigdy, jak do tej pory nie łączyłam ciasta czekoladowego z jogurtowym, więc jak zwykle pomyślałam, że może warto zaryzykować? Na wiosnę i lato czekolada może wydawać się trochę za ciężka, dlatego jogurtowe rozwiązanie wydaje się być pysznym kompromisem 🙂

 

Zatem zapraszam do wypróbowania czekoladowo jogurtowego ciasta!

0

 

 

 

 

 

Składniki:

1 szklanka mąki

¾ szklanki cukru

3 ½ łyżki gorzkiego kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

3 jajka

½ szklanki jogurtu greckiego albo gęstego jogurtu naturalnego

½ kostki masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Ciasto samo w sobie szybko się robi, więc zanim zaczniemy możemy nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni, żeby zdążyło się nagrzać.

1

Zaczynamy od przesiania i połączenia mąki, kakao, proszku do pieczenia i soli. Następnie ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, a potem dodajemy jajka, ubijamy. Dodajemy jogurt i ekstrakt z wanilii i dalej ubijamy.

2

Na koniec łączymy mokre i suche składniki i przez chwilę miksujemy i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej formy i władamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około. 30 minut, do suchego patyczka.

3

Po wyciągnięciu, możemy posypać cukrem pudrem, albo polać polewą, albo nić nie dodawać, co kto woli 🙂

ZAB_7139

A na koniec zabieramy się za jedzenie!

ZAB_7163ZAB_7159

Smacznego!

i nie zapominajmy o relacji z procesu twórczego:

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s