Truskawki w ciastkach

Truskawkowego tematu ciąg dalszy!

Co można zrobić ze świeżych truskawek? Ciasto? Deser? Czy jeść je po prostu same ze śmietanką? Ja dziś proponuję mój kolejny kuchenny eksperyment! Ciastka z truskawkami.

A co będzie potrzebne?

1

ok. 250 g truskawek 

1 ½ szklanki maki

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

125 g masła

¾ szklanki cukru

1 duże jajko i 1 żółtko

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

I zaczynamy od pokrojenia w kostkę, umytych truskawek.

2

Następnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, a potem dodajemy rozbełtane żółtko i jajko i łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

4

Do masy jajecznej dodajemy większość mąki, część zostawiamy na boku, żebyśmy mieli w czym oprószyć truskawki. Mieszamy, nie przejmując się jeśli masa wyjdzie trochę za sucha, po dodaniu truskawek będzie wilgotniejsza.

5

Oprószamy truskawki i przekładamy je doi ciasta. DELIKATNIE mieszamy, żeby nie rozgnieść truskawek i przekładamy na natłuszczoną brytfankę.

7

Pieczemy 10-15 min w temperaturze 180 stopni. I wyciągamy i dajemy ciastkom trochę ochłonąć.

8

UWAGA: ciastka wyjdą dość wilgotne i duże, więc dobrze je przechowywać w lodówce albo wszystkie zjeść od razu 😀

ZAB_7132

ZAB_7112

Smacznego!

I jak zawsze film z eksperymentu:

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s