Maj… i pierwsze truskawki

Na reszcie, w końcu, hura!

Maj i pierwsze truskawki!

Zatem jedzmy, róbmy przetwory, desery, koktajle i inne pyszności! Ciasta, ciasteczka, z sezonowymi owocami 🙂

A na co możemy liczyć w maju?

Sezonyyyyyy2

Oprócz truskawek, rabarbar pod pierzynką z kruszonki, czyli angielskie „rhuarb crumble”, byle do czerwca kiedy w końcu ŚWIEŻE owoce możemy normalnie dostać, nie tylko hiszpańskie, szklarniowe, czy przywożone z daleka…

ZAB_7107

A jeśli o truskawkach mowa, to może lekki deser, przekładaniec?

Co potrzebujemy?

truskawki (no ba!)

jogurt naturalny

płatki musli/herbatniki

Deser banalnie prosty! rozgniatamy musli lub herbatniki w moździerzu na mniejsze kawałki, wsypujemy trochę do szklanki albo miseczki, dodajemy warstwę jogurt, i warstwę umytych i drobno pokrojonych truskawek.

ZAB_7092

I znów musli/herbatniki, jogurt i truskawki. Jeśli boimy się, ze deser będzie za mało słodki, możemy dodać do musli trochę miodu, a truskawkową warstwę trochę posłodzić cukrem. Lekki, nie za słodki deser na ciepły weekend majowy 🙂

ZAB_7099

 

I  jak zawsze smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s