Jaglana szarlotka

Dziś zapraszam na przepis z opakowania z kaszy jaglanej 🙂

Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na „zdrowe a słodkie” i dlatego dziś zupełnie coś innego, bo kasza przecież nie kojarzy się ze słodkim deserem a raczej ze słonym obiadem. Dajmy jej jednak szansę i wypróbujmy przepis z pudełka!

Co będzie potrzebne?

1

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka (podobno można zastąpić wodą, ale nie próbowałam jeszcze tej opcji)

4 łyżki miodu

4 średnie jabłka

cynamon

 

Zaczynamy od sparzenia i przepłukania kaszy. Ten punkt jest bardzo istotny! Bez niego kasza będzie gorzka i szarlotka pójdzie do kosza. Zatem płuczemy porządnie i przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem, dodajemy miodek i zaczynamy gotować.

2

Kiedy zobaczymy pierwsze bąbelki, mieszamy, zmniejszamy grzanie na niewielki płomień, przykrywamy przykrywką i zabieramy się za jabłka.

Obieramy je i ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Wyciskamy nadmiar soku z owoców, żeby nasza kasza potem w piekarniku się nie rozkruszyła.

3

Dodajemy miód i cynamon, mieszamy.

Kiedy kasza już pochłonie całe mleko przekładamy jej część do wcześniej przygotowanej brytfanki. Nakładamy jabłka i resztę kaszy.

4

Pieczemy 30 min w temp 170/ 180 stopni. Ja przez ok. 10 minut nastawiłam też grzanie na sam dół, żeby mieć pewność, że kasza na spodzie ciasta też się upiecze.

ZAB_6963

ZAB_6974

Wyciągamy, dekorujemy, jeśli chcemy i jemy!!

Smacznego 🙂

A proces twórczy możecie jak zwykle zobaczyć tutaj:

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s