Majowy grill

Weekend majowy już tuż tuż… A co lubimy najbardziej w tym czasie robić? Odpoczywać i grillować!

A skąd wziął się grill, taki jaki dziś znamy? Przecież dalej byśmy mogli trzymać kiełbaski nad ogniskiem czy mięsko powoli przygotowywać na ruszcie i efekt byłby podobny. Dziś zatem trochę o grillach, takich jakie dziś znamy.

Historia grillowania jest stara jak świat i znana też w każdym jego zakątku. Wędzone pokarmy były w stanie przetrwać znacznie dłużej niż świeże i nieobrobione. A pierwsza podstawka do wędzenia powstała już w epoce żelaza:

athens_grill

Potem, wędzenie i obrabianie na ogniu miało się bardzo dobrze w różnych rejonach świata, ruszty i wędzarnie miały się w najlepsze!

grillata

Skąd barbecue?

Jak to często się zdarza, pierwsze nowoczesne grille i sosy barbecue powstały za wielką wodą, w Ameryce. To konkwistadorzy przechwycili od Indian nazwę przyrządzania mięsa nad żarzącym się drewnie – barbacola, potem gdy język się rozwijał, powstało współczesne
nam barbecue.barbacoa

A co DO mięsa?

Marynaty są stare jak świat, bo przecież marynujemy nie tylko mięso na grilla, ale także pieczenie, czy mięso do smażenia. Jednak to właśnie podczas ekspansji białego człowieka na dziki zachód miał miejsce największy rozwój różnego rodzaju sosów i marynat, możemy też założyć, że to właśnie wtedy postały pierwsze receptury amerykańskiego sosu do grilla.

Na czym grillować?

Mamy już opisaną nawę i sosy, a co z samym „urządzeniem”?  Brykiet został opatentowany w 1897 przez Ellshowrtha B.A. Zwoyera. Zazwyczaj jednak, przypisuje się tę zasługę kuzynowi Henriego Forda- Kingsfordowi, bo to on go skomercjalizował (1921r.), szukając sposobu na zużycie fabrycznych odpadków po produkcji sławnego Forda T.

Po drugiej Wojnie światowej szybo zaczęły rozwijać się przedmieścia wielkich miast a grillowanie przezywało prawdziwy boom! Do tego stopnia, że notowane były nawet burze pyłowe. W latach 40tych George Stephen wymyślił, jeden z najbardziej popularnych dziś wzorów okrągłego grilla, który był nazywany sputnikiem przez jego sąsiadów. original_weber

Dekadę później powstawały pierwsze grille na gaz, jedno z pierwszych takich urządzeń nazywało się „Lezy men” (pewnie dlatego, że panowie nie musieli już się męczyć z rozpalaniem brykietu). Potem też pojawiły się grille elektryczne.

LazyMan_inventor_gas_grill,_Model_AP_Summer_1954

W naszych ogródkach chyba dalej najbardziej popularnym jest dalej grill na brykiet, na którym pięknie skwierczą i kiełbaski, pysznie zamarynowane karczki, a może także warzywa i owoce. Moim ulubionym owocem z grilla jest banan, odrobinę posłodzony, doprawiony cynamonem, zawinięty w folę i uduszony na grillu. Wszystkim bardzo gorąco polecam, na miejmy nadzieję, piękną i słoneczną majówkę!

a-visual-history-of-the-grill_502918e85bfd9

Jakby ktoś chciał się zapoznać z dokładną historią grillowania to tutaj świetna strona po angielsku z wieloma szczegółami i odnośnikami 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s