Wielkanocna babka

Już w tym tygodniu Wielkanoc! Co powinno się znaleźć na naszym stole ze słodkościami? Na pewno wielkanocna babka, obok pysznego mazurka. W zeszłym roku już przygotowywałam mazurka (film mazurkowy), to w tym zabieram się za ucieraną babkę.

 

Moja brytfanka nie jest największa, proponuję podwojenie ilości składników na normalną brytfankę na babę 🙂

3 jajka

1/2 kostki masła

1 mąki

1/2 szklanki cukru

sok z 1/2 cytryny

kilka kropli aromatu migdałowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

garść rodzynek

 

Zaczynamy od utarcia masła z cukrem. Potem dodajemy żółtka i dalej ubijając dodajemy sok z połowy cytryny.

2

Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dalej miksujemy.

3

Myjemy końcówki miksera i ubijamy białka na sztywną pianę (brudnymi rózgami nie ubijemy sztywnych białek).

4

Do głównej masy dodajemy olejek i rodzynki, mieszamy a na koniec przekładamy też białka i delikatnie łączymy w jedną całość. Przekładamy do nasmarowanej i oprószonej brytfanki i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze ok.180 stopni.

5

Po wyciągnięciu i ostudzeniu możemy polać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody z kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
ZAB_6768

I kładziemy na wielkanocnym stole. Samczego i wesołych świąt!

I zapraszam do obejrzenia procesu twórczego:

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s