W dniu karmelowego popcornu

Popcorn, to chyba jedna z lepiej znanych przekąsek. Każdy się z nią spotkał czy w kinie czy w domu jako dodatek do filmu.  Dziś obchody ma święto konkretnej odmiany prażonej kukurydzy- karmelowego popcornu.


W XVII w. Kukurydza była znana juz nie tylko w amerychach, ale to właśnie tam przygotowywano pierwsze kukurydze w karmelu. W Pensylwanii, holenderscy imigranci gotowali kukurydzę w cukrowej zalewie jako słodką przekąskę na święta i festiwale.

Jednak Karmelowy popcorn, jaki znamy dzisiaj, to dzieło dwóch Niemców (Fredericka i Louisa Rueckheimów), którzy w Chicago otworzyli sklep z popcornem. Tam eksperymentowali i tworzyli nowe smaki. Jednym z nich był właśnie popcorn karmelowy, z poczatku w gęstej,lepkiej zalewie, potem popularniejszej, lżejszej glazurze. Nowy produkt okazał sie sukcesem, a z wyrazu zachwytu nad jakością ich wytworów:”That’s a crackerjack!” w 1896roju powstała nazwa ich firmy, będącej najbardziej popularną w Stanach.


Zatem, zachęcam wszystkich do uhonorowania dzisiejszego święta i zjedzenia ulubionej wersji popcornu, nie koniecznie karmelowego. 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s