Zebra nie tylko w zoo

Wiosna zawitała na dobre i czasem coś by się podjadło w weekend na tarasie czy balkonie:) co zatem można by było wszamać? Może ciasto zebra?

Idealne na weekendowe popołudnie a także efektowne na przyjście gości! Zatem jak taką zebrę kulinarną przygotować?

IMG_6136

Składniki:

5 całych jaj,

1,5 szklanki cukru,

2,5 szklanki mąki,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

3 łyżki kakao,

3/4 szklanki oliwy,

3/4 szklanki gorącej wody.
Zaczynamy nasz wypiek od ubicia  jajek z cukrem na puszysta masę.

1

Do niej dodajemy po trochę mąki (zostawiamy na boku 3 duże łyżki) i mieszamy, potem wlewamy oliwę i wodę dalej mieszamy i dosypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i dzielimy na dwie połowy.

3

Do jednej wsypujemy kakao a do drugiej trzy łyżki mąki i osobno mieszamy obie masy. Teraz możemy nastawić piekarnik żeby się nagrzewał na 180 stopni.

4

Gdy piekarnik się grzeje, my zaczynamy tworzyć naszą zebrę. Wlewamy na sam środek,  do tortownicy, na przemian cztery łyżki białej  i cztery łyżki czarnej masy.

5

Pieczemy około 45 minut w temp. około 180-200 stopni do suchego patyczka.

Wyciągamy, studzimy i jemy! Smacznego!

ZAB_6480

I jak zawsze zapraszam do obejrzenia procesu twórczego 🙂

Reklamy

2 thoughts on “Zebra nie tylko w zoo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s