Panna cotta i ricotta

Dziś zaglądamy do innego kraju, kolebki pizzy i spaghetti i fantastycznego deseru panna cotta.

Jak zwykle deser sam w sobie przygotowuje się szybciutko, choć niestety trzeba długo czekać, żeby się zsiadł. Panna cotta jest niezwykle eleganckim deserem, więc możemy go szybciutko robić na dzień przed wizytą gości 🙂

Co przędzie potrzebne? (na 4 porcje)

200 ml śmietanki 30%

250g serka ricotta

Dwa płatki żelatyny

Wanilia lub cukier waniliowy

50g cukru pudru.

50 ml mleka

100g owoców do polania lub gotowa polewa

IMG_6069

Zaczynamy od przygotowania żelatyny, jeśli macie (tak ja ja) żelatynę w płatkach, to namaczamy dwa płatki w zimnej wodzie. Jeśli używacie sypkiej to wsypujemy odpowiednią ilość do ciepłej śmietanki.

1

Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko, cukier waniliowy i cukier puder, mieszamy i podgrzewamy ale nie dopuszczamy do zagotowania.

 

Dodajemy wyciągniętą z wody żelatynę i dalej grzejemy mieszając, dopóki wszystko się nie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

3

W misce miksujemy ricottę i dodajemy śmietanową mieszankę, a na koniec przelewamy do filiżanek i odstawiamy na noc do lodówki.

4

Przed przyjściem gości przygotowujemy mus, blendując owoce. Z filiżanek przekładamy pana cotte na talerzyki, najprościej będzie to zrobić polewając spód filiżanki ciepłą wodą i odkrawając delikatnie brzegi deseru od miseczki. Polewamy przełożony deser owocami lub polewą na jaką mieliśmy ochotę wyboru.

ZAB_6343

Panna Cotta jest jednym z moich ulubionych deserów i naprawdę jest on efektowny, gdy mamy mieć gości, dlatego gorąco polecam i zachęcam do spróbowania!

ZAB_6331

Życzę wszystkim smacznego! i Zapraszam do obejrzenia procesu twórczego :

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s