Ostatki i jedzenie

Ostatki, tłusty czwartek czy wtorek? Świat świętuje zakończenie karnawału na różne sposoby.  U nas ostatni tydzień przed Wielkim Postem zaczyna się Tłustym Czwartkiem, ale nie wszędzie na świecie tak jest. W krajach anglosaskich obchodzi się Naleśnikowy Wtorek tuż przed samą środą popielcową. Idąc wtedy na spacer możemy zachłysnąć się słodkimi zapachami dochodzącymi prawie z każdego domu. W Skandynawii spożywane są słodkie bułeczki ze słodka masą w środku. A w innych rejonach świata ostatki to taniec i zabawa, orleański Mardi gras (tłusty wtorek) czy karnawał w Rio..

Zatem czemu u nas czwartek, a gdzie indziej wtorek? czemu pączki, chrust czy naleśniki?

Cała tradycja słodkich okrągłych placków wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to żegnano zimę i witano wiosnę okresem obżarstwa. W tym czasie powinno przygotowywać okrągłe placki, które przypominały kolorem i kształtem słońce, tak bardzo utęsknione podczas zimy. W angielskiej tradycji pierwszy naleśnik ofiarowano duszom przodków, kładąc go na parapecie lub przyklejając do okna.

Od kiedy ta tradycja została przejęta przez chrześcijaństwo, tłusty czwartek i ostatki są okazją do świętowania końca karnawału i przygotowania się na Wielki Post przed świętami Wielkanocnymi. Dlatego w Polsce tłusty czwartek to tylko wstęp do tygodnia zapustnego, kiedy to możemy sobie pozwolić na dużo tłustych mięs i słodyczy. W niektórych regionach, we wtorek przed popielcem obowiązkowy jest śledzik, który rozpoczyna okres postnego jedzenia.

Dopóki jednak karnawał trwa to bawmy się na mardi gras i korzystajmy z możliwości jedzenia mnóstwa słodkich pyszności!

Jak zawsze Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s