Tłusty Czwartek i pączki!

Już w tym tygodniu! Jeden z moich ulubionych dni w roku – Tłusty Czwartek i ostatki!

Cóż mogłabym innego zrobić jeśli nie pączusie ♥ Słodkie, z lukrem mogą być z różą, dżemem, budyniem czy bez niczego. Każdy pączek jest dobry. W tym roku postanowiłam spróbować zrobić chyba najbardziej tradycyjne z lukrem i dżemem (niestety róże zdobią teraz tylko stół, a nie goszczą w kuchni w formie konfitur). Za zatem jak zrobić pączki?

 

Składniki na 10 pączków:

½ szklanka mleka

7g suszonych drożdży (25g świeżych)

2 łyżki cukru

250 g mąki

Szczypta soli

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki rozpuszczonego masła

 

Zaczynamy od rozdrobnienia drożdży w ciepłym (nie gorącym!) mleku wraz z łyżeczką cukru i 1 i pół łyżeczki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

1

Ubijamy jajko i żółtka z cukrem na bardzo puszystą masę. Do osobnej miski z przesianą mąką dodajemy sól i wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką, a potem dodajemy ubite jajka.

4

I zaczynamy wyrabianie! (jeśli ciasto jest wyraźnie za mokre możemy dodać trochę mąki, jeśli jest za suche ciut wody. I przez 15/20 minut wyrabiamy….

5

Dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwile ugniatamy, aż się wszystko ładnie połączy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie, wyciągamy ciasto, ugniatamy przez chwilę, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza i wałkujemy na placek o grubości niecałego cm i wykrawamy kółka kubkiem i jak zwykle odstawiamy na 30-45 min do wyrośnięcia.

7

Jak wyrosną, przygotowujemy olej/smalec, tak żeby był gorący, i wsadzamy po kilka do rozgrzanego tłuszczu. Każda strona powinna się robić ok.2 minuty.

8

Jak już pączki będą gotowe, wyciągamy je cedzakiem na talerz z ręcznikiem papierowym i możemy nadziewać dżemem, jeśli chcemy, możemy też zrobić lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Co kto lubi 🙂

A jak już będą gotowe, to pałaszujemy!

Smacznego.

zab_6126

 

zab_6115

A żeby zobaczyć jak się je tak naprawdę robiło… Zapraszam do obejrzenia…

 

 

 

Oryginalny przepis znajdziesz na: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_najlepsze/przepis.html

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s