Walentynkowa czekoladka inaczej

Wielkimi krokami zbliżają się walentynki! A co może być bardziej walentynkowego niż czekolada? Chyba nic. Zatem dziś podchodzimy do ciasta czekoladowego trochę inaczej bo z BURAKAMI. Kiedyś mama szukała dietetycznych ciast i zrobiła ciasto z buraczkami, więc zanurzyłam się w internety i widząc różne sposoby i przepisy postanowiłam, że i ja spróbuję. A zatem do dzieła!

Składniki na ciasto:

300 g ugotowanych buraków

100 g gorzkiej czekolady

2 jajka

2 duże łyżki miodu

łyżeczka proszku do pieczenia (ciasto będzie mało wyrośnięte przez buraczki, w niektórych przepisach proponują jeszcze dodanie łyżeczki sody oczyszczonej)

80 g mąki razowej (ja użyłam zmielonych płatków owsianych)

1/4 szklanki oleju

2,5 łyżki kakao

 

Polewa:

1/4 szklanki mleka

łyżka masła

100 czekolady

 

Sposób przygotowania:

zaczynamy od rozpuszczenia czekolady. Kiedy będzie lejka do blendera wrzucamy buraki i mokre składniki (rozpuszczoną czekoladę, jajka, olej, miód) i bledujemy na jednolitą masę. Jeśli nie mamy blendera, możemy zetrzeć buraki na tarce o drobnych oczkach i wymieszać mokre składniki w misce.

Osobno, łączymy suche składniki, dolewamy do nich mokre i mieszamy.

Całość przekładamy do nasmarowanej brytfanki i pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni.

Jak cisto będzie gotowe, przechodzimy do przygotowania polewy:

Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i dodajemy masło, na niewielkim ogniu rozpuszczamy cały czas mieszając aż masa będzie gładka. i polewamy nasze ciasto.

Smacznego!

Na proces twórczy zapraszam na

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s